perjantai 13. joulukuuta 2013

Joulujuttuja 1: Pöllö


Jouluihminen en erityisesti ole. En sillä tavoin, että odottaisin sitä kausijuhlana.

Mutta pidän pienimuotoisesta, jotenkin erilaisesta ja samalla perinteisestä virittelemisestä. Viime vuonna ostin elämäni ensimmäisen kuusen, muovisen valkoisen ja hieman tyylikkäitä yksityiskohtia siihen.

Valot on tärkeitä aina, sähköisinä ja tulisina.

Puutun tässä blogissani muutamiin jouluun jouduttaviin tekoihin, tempauksiin ja ajatuksiin. Niiden perimmäinen tarkoitus lie paitsi lukijan viihdyttäminen myös itseni sparraaminen etenkin joulusiivoamiseen ja kehtaamiseen hakea muovikuusi varastosta.

Tänään tapasin Stockmannilla taas pöllön. Tapasin kolme viikkoa sittenkin, mutta en silloin alkanut toimenpiteisiin.

Pöllöjä on kuitenkin alkanut törmäillä eteeni paidoista, koruista ja koriste-esineistä, tyynyliinojen kuoseista.

Sitä tietysti näkee mitä haluaa, myös tavaratalossa.

Kävin noin vuosi sitten epäillen reikihoidossa. Epäilyni ei sen jälkeen paljoa lieventynyt, mutta se teki kyllä vaikutuksen, kun hoitaja näki hoidoissaan kohdallani pöllön.
On lapsuuteeni toki täytetty pöllöversio kuulunutkin. Mutta nyt oli hoitajan sielun silmissä valkoinen, viisas pöllö.
Olin pienesti tyytyväinen.

Ja siellä se nyt siis pötkötti, karheaturkkisena ja kimaltavahileisenä laajassa astiassa. Pää kallellaan, silmiä piti erottaakseen vähän etsiä. Nostelin eri variaatioita, mutta päädyin ensimmäiseen, koska sen katse oli kaikista selkein. Näin kuvittelin.

Matkalla kassalle näin toisenkin, savipöllön, mutta sen muoto muistutti hyljettä. Hylkeet ovat hienoja, mutta en yhdistä niihin tärkeää viisautta.

Pöllön voi ajatella hieman pelottavaksi yölentäjäksi tuijottavine silmineen. Pääkin kääntyy epäluonnollisesti akselinsa ympäri. Luonnossa en ole koskaan pöllöä tavannut.

Mutta jotenkin siellä kaupassa valintojen hetkellä tuli ajatus, että ikävissä tilanteissa, joita usein edeltää hankala ajatus, pöllön hahmo näkyvällä paikalla, sen pään kallistus ja tuijottava katse: ne muistuttavat jostain viisaasta ajatuksesta ja hyvistä valinnoista.

Joulupöllölläni on minuun rauhoittava vaikutus.

Siksi saattaa olla, että siitä tulee kotiini enemmän kuin kausituote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti